Topp 3 filmtrilogier

Publicerat: 27 april, 2012 i Nutidshistoria, Populärkultur
Etiketter:, , , ,

En filmtrilogi är en sammanhållande filmserie i tre delar. Genom åren har det funnits över hundra sådana där den tidigaste jag hittade är Dr Mabuse and the gambler från 1922. Anledningen till att man väljer att göra en trilogi istället för en enda lång film kan ha olika orsaker. I vissa fall blir filmen i fråga alltför lång (Sagan om ringen- trilogin är i extended cut ca 12 timmar), eller så handlar det om att det faktiskt är tre stycken böcker som skall filmas och det faller sig naturligt att ta en åt gången. Än vanligare är nog att filmbolagen gör en film och håller tummarna för att den skall gå bra, och om den gör det så producerar man uppföljare. Talet tre är dessutom heligt i många kulturer och ständigt återkommande i sagor. Det ser helt enkelt mäktigt ut om filmboxen du har köpt har texten ”Trilogy” på sig. I vissa fall får trilogier en fjärde film och förvandlas till quadrilogier, ofta när filmbolag blir greedy och försöker mjölka ut de sista stålarna ur en filmfranchise. Ett lysande exempel på detta är Pirates of the Caribbean- rullarna som fick en trött uppföljare förra året.

Staffans Topp 3 Trilogier. (Allt annat vore ju bara löjligt)

1.       Trilogin om härskarringen (2001-2003) Peter Jacksons storverk som går lös på ca 12 timmar är i min mening den kompletta trilogin. Film blir helt enkelt inte bättre än så här. Jackson lyckas överföra en mycket bra bokserie till vita duken på ett makalöst sätt. Du rycks med i Frodos äventyr med målet att förstöra härskarringen i Domedagsberget. Filmerna är visuella mästerverk som jag säkert sett 10 ggr.

 2.      Star Wars, Orginaltrilogin. (1977-1983). Ok, det kom fler filmer i slutet på -90-talet, men eftersom den här sviten kallas för originaltrilogin så räknar jag med den.  Jedins återkomst  som är den sista filmen, är mitt första riktigt stora biominne och jag kommer ihåg att min farsa som följde med var måttligt imponerad. George Lucas lyckades trots tidens begränsade specialeffekter skapa en tidlös rymdopera mellan gott och ont som berör än idag. Lucas skulle dessutom kunna vara skapare av filmvärldens kanske coolaste skurk; Darth Vader. Karaktären med sin extremt särpräglade utstyrsel i form av bland annat en svart mantel (vem klarar av att bära upp en sådan?) är helt enkelt så cool att man vill vara ond.

 3.        Bournetrilogin (2002-2007) Matt Damon spelar Jason Bourne som vaknar upp mitt ute i havet utan något som helst minne och vem han är och vad han har gjort.  Genom serien får vi följa hur Bourne upptäcker att han har varit yrkesmördare för en hemlig gren av den amerikanska organisationen CIA.  Filmerna har ett sorgligt stråk över sig när Bourne letar allt längre tillbaka i sitt minne. Vilka kan han lita på? Vilka har han själv dödat som var oskyldiga? Bourne är Bond för 00-talet.

 Runners up:

Jag lägger in en varning för att denna lista kommer behöva görs om, eller som det heter på lärda människors språk: revideras, när Christopher Nolans Batman-trilogi blir komplett till sommaren.
OMG, OMG, OMG! Jag är mer uppspelt än en tonårstjej inför en Justin Bieber konsert (Med den stora skillnaden att jag slipper skämmas om 4 år).

Kommentarer inaktiverade.