Sista april/Valborgsmässoafton

Publicerat: 30 april, 2012 i Historia, Nutidshistoria
Etiketter:, ,

Traditionen med att ställa till fest och fira vårens ankomst vid Valborgsmässoafton härstammar från så långt bak i tiden som 1300-talet. Lite extra firas Valborg i studentstäderna Uppsala och Lund, men istället för Valborg säger man då Sista april. Vi har alltså stadens studenter att tacka för att hela Uppsala förvandlas till en karneval den 30/5 (tänk på det nästa gång du funderar på att hoppa av skolan).
Embryot till hur sista april firandet ser ut idag såg dagens ljus under mitten av 1800-talet, studenterna tyckte att Valborgsmässoafton var en av fyra högtider som skulle uppmärksammas lite extra (de tre övriga hade någonting med kungen att göra). Sedan dess har festandet utökat med den traditionsenliga mösspåsättningen (roligt ord) som kom till under 50-talet och forsränningen som lades till under 60-talet.

Numera är sista april inte enbart en speciell dag för stadens omkring 30 000 studenter utan även vanligt folk deltar för glatta livet i festligheterna. För en gångs skull känns hela Uppsala som ett stort nöjesfält.

Själv skall jag fira med grillat och några kalla. Kommer jag blogga imorgon? Den som lever får se.

Kommentarer inaktiverade.