Topp 5 glassar

Publicerat: 11 maj, 2012 i Historia, Nutidshistoria, Populärkultur
Etiketter:,

Glassens historia sträcker sig så långt bak i tiden som till romarrikets dagar. På den tiden var det inte helt lätt att få tag i is och snö runt Medelhavsområdet, vilket ledde till att det enbart var de rika i samhället som kunde avnjuta en svalkande glass som dessert.  Just svårigheten att få den frusna glassen att hålla sig i varmare klimat har medfört att glassen under lång tid av människans historia har räknats som lyx.

Det var först under den senare delen av 1950-talet när den moderna frysen gjorde sin entré i vanliga människor hem som medelsvensson kunde börja njuta av glassen i större utsträckning. Tydligen så gillar vi glass i Sverige, tillsammans med våra nordiska grannländer ligger vi i topp i Europa när det gäller konsumtion per capita. I genomsnitt sätter vi i oss ca 11 liter glass per person och år. Med tanke på att vi har rätt kalla vintrar då glassätandet logiskt sett borde gå ner så är det en rätt imponerade siffra.

Personligen så måste jag nog erkänna att jag inte alls äter lika mycket glass nu som när jag var liten, så det här blir en nostalgisk lista. När jag väl äter glassar så blir det oftast någon av följande (av de sorter som fortfarande tillverkas).

1. Lakrits puck. (Vaniljglass med lakritsöverdrag)
Ok, den här glassens storhet ligger i lakritsskalet som omger glassen. Det är den godaste lakrits jag någonsin ätit och om det fanns en möjlighet att få tag i lakritsgodis som smakade som höljet skulle jag vara betydligt fetare idag. Det fanns även en tid under 80-talet då lakritspucken hade en ätbar lakrits ”glasspinne”.

2. Nogger. (Vaniljglass med överdrag och fyllning av nougat)
Klassiker vars styrka ligger i den supergoda nougaten som innesluts av glassen. Har funnits med i GB:s sortiment sedan 1978 och är som ett par blåjeans, trots alla svängar i modet går den aldrig ur tiden.

3. Be-bop. (Jordnötsglass med fyllning och överdrag av jordnötter) (1984-85)
Suverän glass som fanns i GB:s repertoar i mitten på 1980-talet. Mitt smakminne säger mig att den var som en salt Nogger.  Blev antagligen ingen hit eftersom de tog bort den redan efter 2 år, men smarrig var den hursomhelst. Så god att jag en gång köpte två stycken samtidigt!

4. Fruitline, (Jordgubbsgräddglass med bitar av jordgubbar i) (1988-1990)
Aldrig förr har glass smakat så bärigt och gräddigt samtidigt. Jag köpte glassen på ren chans en gång när Nogger var slut och blev så positivt överraskad att den helt kom att dominera min glasskonsumtion under en sommar.

 5. Snack. (Choklad med marshmallows, kolasås, jordnötter och chokladöverdrag) (86- 91)
Yes, jordnötterna återvänder! Med tanke på att Be-bop var försvunnen så passade det bra att GB lanserade ytterligare en jordnötsglass. Om jag minns rätt så var den här rätt stabbig och kanske inte ditt förstahandsval när termometer började närma sig 30-graders sträcket.

Kommentarer inaktiverade.