Staffans 5 bra musikvideos

Publicerat: 1 juni, 2012 i Nutidshistoria, Populärkultur, Videoklipp
Etiketter:, , , ,

Som avslutning på denna temavecka om musikvideos var det tänkt att jag skulle avsluta med en topp 5. Detta visade sig vara en utomordentligt svår uppgift, det finns så många riktigt bra videos att det var helt enkelt omöjligt att göra en sådan lista. Det enda jag var säker på var nummer 1, resten ändrades från timme till timme så jag väljer helt enkelt att kalla denna lista för Staffans 5 bra musikvideos.

Queens of the Stoneage, Go with the flow (2003)
Rent visuellt är nog det här en av de snyggaste jag någonsin sett.  Jag gillar enkelheten och renheten i videon, den domineras av de tre färgerna rött, vitt och svart. Jag tycker även att den ger en härlig känsla av fart som går hand i hand med titeln Go with the flow. Visst, det finns rätt oblyga sexuella antydningar i den, men gör man det så här snyggt är man förlåten.

Depeche Mode, i feel you (1993)
Depeche mode hade under en lång tid ett intimt samarbete med fotografen Anton Corbijn. De lät honom designa alla skivomslag, scenshower och musikvideos. Corbijns kännetecken blev det svartvita med selektivt fokus. Kanonsnygg video till kanonbra låt! Bruden som syns flera gånger är i Sverige mer känd som lady Rowena från filmen Ivanhoe.

Danzig, I don’t mind the pain (1994) Med tanke på mitt hårdocksförflutna så var jag tvungen att ha med en video från den genren. Tyvärr är hårdocksvideos ofta rätt tråkiga och förutsägbara, men det finns undantag. Glenn Danzig har ägnat en hel karriär på att framställa sig som den tuffaste mannen någonsin, alla gruppens videos går helt enkelt ut på Glenn (eller Evil-Elvis som han ibland har kallats) är ett Badass. Ofta faller det platt och blir ofrivilligt komiskt men i denna video funkar det. Dags för lite satansrock!

Beck, Looser (1993)
Det jag gillar med den här är att den bevisar att man inte behöver ha en astronomisk budget för att göra en bra video, det räcker med lite fantasi och några polare. Spana in luffaren ca 1 min in i videon som kommer ut ur en kista, kreativt och lysande!

A-ha, Lifelines (2002)
Är en rätt så avancerad bladning av olika bilder som sammansatta tar med tittaren på en åktur genom ett naturskönt norsk landskap samtidigt som årstiderna växlar. Innovativt och snygg samtidigt. Tog antagligen rätt lång tid att sammanställa.

Kommentarer inaktiverade.