Går det att dricka radioaktivt öl?

Publicerat: 21 september, 2012 i Historia, Vetenskap
Etiketter:, ,

Åsikterna om vad som är nyttigt/skadligt kan ibland göra tvära svängar under så kort tid som några år. För ett par dagar sedan skrev jag om hur radioaktivitet till en början sågs som något nyttigt och hälsofrämjande. Under 1940-talet ändrades dock den åsikten till raka motsatsen på grund av att man faktiskt såg vad som hände med en befolkning som blir utsatt för radioaktivt avfall. Bomberna över Hiroshima och Nagasaki (som avslutade andra världskriget) fortsatte att skörda dödsoffer långt efter att de hade släpps på grund av den cancer som radioaktiviteten orsakade.

Nu till ”går det att dricka radioaktiv öl?” Är det en vettig fråga? Amerikanska forskare verkar ha tyckt så 1957. Det hade då gått 12 år sedan atombomberna över Japan hade pulveriserat såväl den den japanska stridsviljan som två av deras städer. Världen fruktade att nästa krig som utkämpades skulle vara ett kärnvapenkrig.

Scenariot som forskarna hade tänkt sig var följande: Du har överlevt ett kärnvapenanfall och traskar runt i en utbränd stad i bästa domedagsfilmsanda. Går det då att knalla in i närmaste tomma butik och greppa en öl för att överleva?
Sagt och gjort ställde man upp burkar och flaskor i varierande avstånd från ett kärnvapentest och kom fram till följande smått sensationella upptäckt:
– Ölen gick fortfarande att dricka (och smakade dessutom bra).

Så nu vet ni det. (Att dryck i burkar och flaskor kan överleva en atombomb och att någon under 50-talet hade som jobb att provsmaka öl som hade varit utsatt för atombomber.)

Det kan även vara värt att notera att Dagens Nyheter snodde denna nyhet framför ögonen på mig, tydligen finns det fler personer i Sverige som läser vetenskapstidningar.

Kommentarer inaktiverade.