Pommes fritens historia.

Publicerat: 1 mars, 2013 i Vardagshistoria
Etiketter:, ,

Pommes frites, dvs potatis skuren i stavar och sedan friterade i olja sägs ha uppfunnits nån gång på 1680-talet i Belgien. Att använda fritering som tillagningsmetod var inget nytt och belgarna brukade fritera sin fisk. En vinter då fisket var dåligt så lär man ha friterat potatis som substitut, och pommes friten är född.

pommes fritesTill Sverige kom den gyllengula och krispiga potatisen i slutet av 1940-talet, andra världskriget hade tagit slut och folk kunde åka på semester igen. Väl utomlands käkade man pommes frites och sedan tog man helt enkelt ”med sig pommes fritsen hem”. (Alltså, bildligt talat, inte så att semesterfirare stoppade fickorna fulla med pommes och satte sig på planet.)

Med hjälp av snabbmatskedjorna (Sibylla först och sedan McDonalads) spreds pommesen i Sverige. I dag är den så självklar att vi antagligen inte ens reflekterar över hur det var på den tiden då det mest spännande du kunde få till korven eller burgaren var potatismos.

I Sverige föredrar vi ketchup till pommes men det är inte likadant i andra länder, i t.ex. Holland är det majonnäs som gäller.

pommes med majjonäs

Kommentarer inaktiverade.