How to Whale a pope

Publicerat: 6 mars, 2013 i Historia, Nutidshistoria, Religion, Samhällskunskap
Etiketter:, , , , ,

Så var det dags att välja en ny påve, men hur går det egentligen till?

I mitten av mars kommer den katolska kyrkan att anordna ett påveval, eller Konklav som det egentligen heter. Själva ordet betyder egentligen ”rum som kan låsas” och kommer ifrån att kardinalerna och biskoparna som väljer påve blir inlåsta i Sixtinska kapellet tills de valt en ny påve.

sixtinska kapellet

Att de blir inlåsta beror på att år 1268 kunde man inte enas om vem som skulle bli påve, och förhandlingarna drog ut på tiden. För att ge kardinalerna lite ”extra inspiration” till att komma fram till ett beslut så låstes de helt enkelt in och fick inte komma ut förrän de hade enats om näste påve. (Undrar ifall samma metod skulle gå att användas i skolan när elever bråkar?)

kardinaler

Vilka är det då som har möjlighet att bli påve? Jo, i teorin räcker det med att vara man, katolik och myndig.  I praktiken bör man vara Kardinal, vilket är det högsta ämbetet i katolska kyrkan förutom påven eller ärkebiskop. De flesta påvar som väljs brukar även ha uppnått en ansenlig ålder, de tre senaste var 66, 58 och 78 år. Tanken bakom detta är nog att man bör ha fått en viss livserfarenhet innan man blir ”fader” för alla katoliker.

svart och vit rök

Väl inlåsta i kapellet återstår det att välja en ny påve, detta sker med omröstningar, men det är bara kardinaler som har fyll 80 år som får vara med och rösta. För att omvärlden skall veta vilket beslut som har tagits signalerar man till omvärlden via rök (kom ihåg att reglerna härstammar från 1200-talet). Svart rök betyder att man inte har kommit fram till någon majoritet och måste rösta igen, vit rök betyder att man har kommit fram till en ny påve.

Så håll utkik i media under mars månad, för jag kan garantera att det kommer att finnas ett dussintal filmkameror riktade mot skorstenen och om röken är vit a new pope is whaled.

whale pope

Annonser

Kommentarer inaktiverade.