Gör det ont?

Publicerat: 18 mars, 2013 i Mythbusters, Vetenskap
Etiketter:, , ,

Det här med runda ord, dvs svordomar, är något som vi redan från barnsben får lära oss att undvika. För egen del har det väl gått sisådär, om jag skall vara helt ärlig.
Men det finns faktiskt tillfällen då svordomar gör nytta!

2009 publicerade den brittiske forskaren Richard Stephens avhandlingen Swearing as response to pain i vilken han kom fram till att det faktiskt finns tillfällen då ord som; k*k, h*ra, b*lle, r*vf*tta och Hitlersan*s faktiskt kan vara till nytta, nämligen när vi utsätts för smärta.
Haddock mannen som tagit svordommarna till en egen nivå

I testerna, som gick tillväga på så sätt att försökspersonen fick stoppa ned sin hand i ett isbad (vilket tydligen ska göra hiskeligt ont), ökade tiden som varje person klarade av att hålla ned handen i genomsnitt med 37% när försökspersonen uttalade svordomar.
Vetenskapen bakom detta fenomen antas vara att när vi svär så ökar våra hjärtslag vilket i sin tur gör att vi blir mer aggressiva. När vi blir aggressiva undertrycks känslan av svaghet vilket leder till att vi tål mer smärta.

Så nästa gång du slår dig så är det bara att låta de runda orden flöda, om någon klagar kan du hävda att du utför självhjälp!

Givetvis har även Mythbuster testat detta (finns det något som de inte har testat?)

Kommentarer inaktiverade.