Mustens historia!

Publicerat: 22 mars, 2013 i Vardagshistoria
Etiketter:, , , ,

Det drar ihop sig mot påsk, vilket för egen del betyder en hel del konsumerande av den ädla drycken Must, men vilken är egentligen historien bakom denna, lite udda, svenska läskföreteelse?
påskmustDet börjar i Tyskland, runt förra sekelskiftet, där den svenske kemisten Harry Roberts får tag i ett recept på must som han tillsammans med sin far sedan förfinar till det vi idag kalla must.
Harry var nykterist och tänkte att hans must skulle vara ett alternativ till öl på julbordet. Själva tillverkningen startades i Örebro 1910, men det tog till 1920-talet innan musten slog igenom på riktigt (under 1920-talet svepte en nykterhetsvåg över västvärlden som kulminerade i förbudstiden i U.S.A och Motboken i Sverige, men det är en annan historia). Hursomhelst så passade tidens sunda ideal för nya drycker som skulle fungera som substitut till alkohol.
julmustSjälva receptet är givetvis hemligt och idag är det faktiskt bara 2 personer i Sverige som känner till de exakta ingredienserna. Företaget AB Roberts, som distribuerar mustens smakessenser ägs idag av Göran Roberts, sonson till Harry. AB Roberts ligger idag bakom över 95% av all must som säljs, vilket helt enkelt beror på de tillverkar essensen som de stora bryggerierna köper in till sin egen must.
sommarmustVilken är då skillnaden mellan Julmust och Påskmust? Förut lagrades Julmusten längre än Påskmusten, men idag är det identiska drycker. 2007 lanserade även apotekarnes sommarmust till midsommar och 2011 kom bryggeriet Grebbestad med sin variant av sommarmust. Vissa hävdar att mustdrickande på sommaren är en hädelse, och att man enbart skall konsumera den mörka drycken runt jul och påsk. Personligen skulle jag bada i must om det gick.

Kommentarer inaktiverade.