Krigskonst!

Publicerat: 27 mars, 2013 i Historia
Etiketter:, , ,

dazzle camo

Under tiden runt första världskriget utvecklade konstnären Norman Wilkinson Dazzle kamouflaget. Till skillnad från vanligt kamouflage så var Dazzles främsta funktion inte att få skeppet att smälta samman med omgivningen utan att förvilla fienden om hur stor båten var och i vilken riktning den färdades.
Tänk att du sitter i en tysk ubåt och ser nedanstående när du tittar i periskopet, nu måste du snabbt fatta ett beslut om var du skall placera torpederna innan de upptäcker dig. Föreställ dig även att det är 10 olika båtar, var slutar den första och var börjar den andra?

periskopvy Varje skepp designades med ett unikt dazzlemöster, tanken bakom detta var att det skulle vara omöjligt för fienden att klassificera vilken typ av krigsfartyg det handlade om. Vid vindstilla förhållanden så speglades även skeppets reflektion i vattnet, vilket gjorde det det ännu mer förvillande att se vad som var skepp och vad som var spegelbild.

dazzle ship

Mönstret användes även under andra världskriget, men inte alls i lika stor omfattning. Bättre flygplan medförde att stor del av fartygsspaningen skedde ifrån luften och då gjorde dazzlemönstret det snarare lättare att upptäcka en båt.

dazzle konst

Kommentarer inaktiverade.