Det Kaspiska Sjöodjuret!

Publicerat: 4 april, 2013 i Historia
Etiketter:, ,

Under det kalla krigets kallaste år utvecklade sovjetiska vetenskapsmän (och kanske även vetenskapskvinnor) Ekranoplanet som var en korsning mellan ett flygplan och en båt. Syftet med den, smått bisarra, farkosten var att kombinera ett fartygs lastkapacitet med ett flygplans hastighet.

det kaspiska sjöodjuretDet som gav ekranoplanet dess lyftkraft och gjorde att den kan glida fram på vatten, is och även planmark var den så kallade ”markeffekten” vilket innebär att en luftkudde bildades under de stubbiga vingarna (som var korta och stubbiga för att man inte ville att planet skulle flyga mer än någon meter över ytan). Med en maxhastighet på 700 km i timmen var sjöodjuret 10 ggr snabbare än vad en jagare är idag (jagare är en typ av snabba örlogsfartyg).

I och med det kalla krigets slut minskade anslagen och behoven av farkoster i sjöodjurets storlek, men de tillverkas faktiskt fortfarande, dock i betydligt mindre skala.

Hursomhelst kan det här vara en av de coolaste uppfinningarna någonsin och man förstår att amerikanarna var som levande frågetecken då de först fick syn på ekranoplanet via sina spionplan.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.