När det var farligt att huda!

Publicerat: 24 april, 2013 i Historia
Etiketter:, ,

I en, inte alltför avlägsen dåtid, ansågs onani som farligt. Faktiskt så farligt att snillrika uppfinnare konstruerade diverse anordningar som skulle hindra att man ”tog på sig själv”.
anti onani device

Termen ”onani” kommer ifrån bibeln och syftar till Onan som avbröt ett samlag med sin döde brors fru ”och lät sin säd spruta på jorden”. För detta straffade gud honom med döden. (Att han hade samlag med sin döde brors fru var dock helt ok, men guds vägar är som sagt outgrundliga.) Så egentligen betyder termen onani avbrutet samlag, den innebörden som ordet har idag uppstod i slutet på 1700-talet. Att ”hålla på och ta på sig själv” ansågs länge som ytterst farligt och demoraliserande.

I Nordisk Familjebok från 1888, står det följande om onani: ”en farlig last, åt hvilken ungdomen alltför ofta öfverlemnar sig, och som i hög grad försvagar nervsystemet och hela organismen, framkallar blekhet, skygghet, afmagring, leda vid lifvet, hypokondri, hysteri samt slutligen fånighet eller galenskap.”

Diverse läkare och kyrkan propagerade ändra fram till en bit in på 1900-talet att onani ledde till sinnessjukdomar och förlusten av sädesvätska kunde försvaga kroppen. För att hindra självbefläckelse så uppfanns en rad anordningar vars syfte var att försvåra onani. (De som går att skåda nedan är relativt harmlösa, men det finns andra, så kallade ”anti-runk devices”, som mer påminner om medeltida tortyrredskap.)balle av stål
Så när blev onani ofarligt? Tja, det beror vem man frågar men en milstolpe i ”den sexuella historien” var onekligen Kinseyrapporten från 1948 i vilken sexologen Alfred Kinsey hade undersökt vanliga amerikaners sexliv. Rapporten kom bland annat fram till följande:
– Många amerikaner hade varit otrogna och haft sex före äktenskapet, 74 % av landets ogifta män hade haft sex med prostituerade och 17%(!) av bondpojkarna hade haft sex med djur.

Alltså.

17% av bondpojkarna i Amerika 1948 hade haft sex med djur.
I ljuset av dessa fakta så ansågs nog inte onani som ett problem längre.

Eller som Kinsey själva sade: ”Att allt och ingenting är normalt”
kinsey rapporten

Kommentarer inaktiverade.