Därför har vi inte blivit kontaktade av utomjordningar!

Publicerat: 8 maj, 2013 i Vetenskap
Etiketter:, ,

Ok, jag är fullt medveten om att titeln på detta inlägg osar av kvasivetenskap och billiga konspirationsteorier men det finns en seriös tanke bakom.

Radio och TV-vågor har strålat ut från jorden i ljusets hastighet sedan början av 1900-talet, vilket alltså betyder att Nazisternas TV-sändningar från os i Berlin 1936 har hunnit färdas i 77 år, alltså en sträcka på 77 ljusår. Om det finns något intelligent liv på en radie av 77 ljusår från jorden borde de således ha en teoretisk möjlighet att snappa upp när Adolf Hitler inviger de Olympiska spelen (något som bland annat filmen ”Contact” tar upp). Samma koncept fungerar åt andra hållet, vi här på jorden borde kunna snappa upp om det har sänts några radiovågor eller meddelanden från främmande planeter.
nazi tv
Redan nu finns det en särskild forskningsenhet SETI (search for terestial intelligence) som oavbrutet lyssnar på radiosignaler från rymden. Det mest upphetsande man har upptäckt hittills är ”Wow-signalen” från 1977, då man under 72 sekunder hörde en unik signal som inte kom från jorden eller vårt eget solsystem. Dr Jerry R. Ehman som lyssnade på signalen blev så förbluffad av vad han hörde att han skrev ”Wow” i marginalen på signalens utskrift.
wow signalen

Tyvärr är möjligheten för att två intelligenta civilisationer skall kommunicera med varandra astronomiskt små.

För det första måste båda ha teknologin, för det andra måste båda ha viljan och för det tredje måste de båda ha existerat under tillräckligt lång tid för att kommunikation skall vara möjligt.

Vi människor har ungefär varit lika intelligenta i 100 000 år, dvs vi har haft samma hjärnvolym med samma möjlighet till intelligent tänkande. Under den tiden har vi bara kunnat sända och ta emot radiosignaler i ca 100 år. Så vi har alltså bara haft den nödvändiga tekniken för att kunna ta emot ett utomjordiskt under 0,1% av vår egen historia. Översatt till svenska betyder alltså det att om en främmande civilisation skickade oss radiomeddelanden för 150 år sedan skulle det helt ha passerat oss. Likadant är det med signalerna som skickas från jorden, de kanske har passerat en planet med intelligent liv som utvecklingsmässigt befinner sig på ”stenåldern”. När denna civilisation kommer upp till vår teknologiska standard så kanske vi inte ens finns kvar.
balle och hobbe

Kommentarer inaktiverade.