Polen.

Publicerat: 15 juli, 2013 i Historia
Etiketter:, , , , , ,

Så vad sysslar en före detta lärare med när han tar semester? Glöm bort stränder samt ligga och steka i solen. Enbart tanken på att sola gör mig faktiskt uttråkad. Jag vill helt enkelt lära mig något och känna historiens vingslag när jag är ute och reser, därav Krakow i Polen.

arneit mach frei

Auschwitz, nazisternas största läger där ca 1,5 miljoner människor dödades var så stort att det är svårt att greppa det. Den närmaste liknelsen jag kan komma på är campingen i Roskilde som rymde över 100 000 personer och man kunde gå omkring i en vecka utan att hitta sina polare. (Det var före mobiltelefonens tid.)
avrättningsplatsVid ovanstående mur avrättades ca 15 000 personer under lägrets existens. 

Auschwitz minnesplattaDär gaskammrarna varit placerade stod ett monument med denna minnesplatta som var översatt till 20 språk.

end of the line

Vid slutet av tågspåret till Auschwitz II fanns denna lilla skulptur. Ca 30 m till höger och vänster var gaskamrarna placerade. Där 100 000-tals människor mött sin död fanns idag en symbol för hopp.  Småstenarna ni ser på bilden är en judisk sed som motsvarar att lägga blommor vid en grav.

Saltgruvan, blev upptagna på FN:s världsarvslista 1978. 100 meter ned i berget fanns kilometervis med gångar och salar som förde tankarna till ”the mines of moria” från första Sagan om ringen filmen!
saltgruvan

The way out is through…
stora salenÖver 100 meter ned låg denna majestätiska sal med skulpturer urkarvade ur saltstenen….

Schindlers fabrik. Där den tyske affärsmannens Oscars Schindlers fabrik förut stod fanns idag ett museum. Har du inte sett filmen Schindlers list rekommenderar jag att du gör det nu!

Schindlers fabrikGolvbeläggningen som antagligen är de första Sverige”demokraterna”s våta dröm….

Katyn. Hela Krakow var fullt av minnesmärken från krigen. Andra världskrigets första massaker stod inte nazityskland för. Under våren 1940 avrättade den sovjetiska armén 4500 polska officerare och ca 20 000 andra polska medborgare. När massakern var ett faktum skyllde dock Stalin händelsen på Hitler.

katynSlutsats.
För en historieintresserade är Krakow rena rama guldgruvan och jag kan varmt rekommendera ett besök till staden.

Besök gärna min andra blogg, getdsgn.

Kommentarer inaktiverade.