Idrottsliga protester

Publicerat: 19 augusti, 2013 i Historia, Samhällskunskap
Etiketter:, , , , , , ,

Förra veckans mediala snackis har onekligen varit Emma Green Tregaros regnbågsfärgade naglar under friidrotts VM i Moskva. Protesten syftade mot de allt strängare och definitivt odemokratiska lagarna om antigaypropaganda som klubbades igenom i Ryssland nyligen. Men veckans protest var inte den första (och antagligen inte heller den sista) gången som idrottsmän och kvinnor väljer att visa sitt politiska missnöje under pågående mästerskap.
1968 black power salute

En av de allra kändaste aktionerna skedde under sommar OS 1968, då guldmedaljören (Tommie Smith) och bronsmedaljören (John Carlos) på 200 m valde att sträcka upp varsin handskbeklädd knuten näve i luften under prisceremonin. Gesten var en symbol för Black Power rörelsen som kämpade för svartas rättigheter i U.S.A. Alla tre medaljörer på prispallen hade dessutom ett ”human rights” emblem på sina jackor.

Som följd av protesten blev Smith och Carlos ”utvisade” ur den amerikanska olympiska byn.

Även Green Tregaros protest har mötts av blandade känslor inom idrottsvärlden, de flesta i väst hyllar den samtidigt som det finns de som anser att idrotten skall vara fredad från politik. Min personliga åsikt är att när mänskliga rättigheter bryts är det fanimej vår skyldighet att protestera, allt annat är fegt. Om sverigedemokraterna (huga) fick makten efter nästa val (hemsk tanke) skulle jag bli väldigt besviken om inte de som hade möjlighet att protestera och påverka gjorde det.
Det är lätt att glömma bort att om ingen står upp för tanken om alla människor lika värde så blir det inte mer än just en tanke….

green treagro

 

Spana in getdsgn!

Kommentarer inaktiverade.