The Flytrix

Publicerat: 24 september, 2013 i Vetenskap

De flesta som har försök att slå ihjäl en fluga vet att de små rackarna är synnerligen svårdödade och nu vet vi varför. Förra veckan publicerade en rad massmedier mycket intressanta forskningsresultat om flugors tidsuppfattning. Det visar sig nämligen att, relativt till oss människor, så ser flugorna världen i slowmotion. Flugorna blir helt enkelt Neo i the Matrix när en tidning kommer farandes mot dem, vilket gör det lätt för dem att undvika att bli flugmos.

matrix bullet time

Hemligheten bakom resultatet är inte att flugor har en annan tidsuppfattning än oss människor utan att deras hjärna uppdaterar information från ögonen betydligt oftare. Flugorna får helt enkelt snabbare information om världen runt omkring dem, vilket gör att de på ett tidigare stadium kan till exempel fly för att undvika faror. Nedanstående illustration från The Daily Mail visar även på fler intressanta samband.

tidsuppfattning

1. Alla arter tycks ha olika ”tidsuppfattning”.
2. Kroppsstorlek verkar vara en faktor för denna förmåga.
3. Ålder, i alla fall baserat på bilden, tycks spela in. (Alla djur till höger om människan kan bli betydligt äldre än oss).

getdsgn banner

Kommentarer inaktiverade.