Telefonkiosken!

Publicerat: 29 oktober, 2013 i Historia, Nutidshistoria
Etiketter:

Tro det eller ej, men det fanns faktiskt en tid innan mobiltelefonen blev var mans/kvinnas egendom. Den tiden sträckte sig fram till ungefär 1995 och mot alla odds var det förvånansvärt lätt att leva utan den mobila telefonen (vilket antagligen enbart berodde på att man inte hade något att jämföra med).

Så hur gjorde man för att ringa polare från stan?
Enter: Telefonkisoken!

mynttelefon

Telefonkiosken introducerades i Sverige så tidigt som 1890 men dess definitiva storhetstid var i början av 1980-talet då det fanns hela 44 000 telefonkiosker i Sverige!
I Televerkets (Telias förra namn) patenterade orangea kiosker och med hjälp av mynt gick det således att ringa även när du var på stan (eller någon annan stans). Själva samtalstiden var aldrig speciellt lång och när det blev dags att stoppa in fler mynt började det pipa i luren. En inte helt okvalificerad gissning är att majoriteten av samtalen lät ungefär såhär:
”Hej pappa/mamma, tågresan gick bra.” slut, typ.
När mobiltelefonen blev slog igenom så minskade efterfrågan på telefonkioskens tjänster och 2015 planerar Telia att plocka den sista kiosken.

Det som dock var mest intressant för en 10-åring på 80-talet var dock inte att ringa från kiosken utan att lyfta på golvet. Hade man tur så fanns det borttappade mynt där. Sedan gick man till den betydligt intressantare godiskiosken.
I ärlighetens namn nyttjade jag nog inte telefonkioskens tjänster speciellt ofta, inte mina polare heller. Man såg helt enkelt till att planera och vara på plats den överenskomna tiden.

getdsgn banner

kommentarer
  1. […] StaffanL skriver om telefonkiosken, vars storhetstid inföll på 1980-talet: […]