Vinylskivan!

Publicerat: 20 mars, 2014 i Historia, Populärkultur
Etiketter:

En kronologi, med start från 2014 och bakåt, om hur jag har konsumerat musik i mitt liv skulle antagligen se ut på följande sätt:
– Streaming, MP3, CD, kassettband & vinylskiva. Roligast av alla dessa format var nog vinylskivan och det är den jag tänkte att vi skulle undersöka lite närmre idag.

vinylspelare

De första vinylskivorna såg dagens ljus 1948, vilket alltså gör formatet till det mest långlivade av alla ovanstående. Storhetstiden var från 1950-talet till slutet av 80-talet då den blev utkonkurrerad av CD-skivan som den populäraste formen att konsumera musik. En vinylskiva består av 2 sidor av vinylplast (därav namnet) som har spår ingraverade i sig. Skivan spelas i en vinylspelare som har en extremt känslig nål som löper längs de graverade spåren, vibrationerna omvandlas sedan först till elektriska signaler för att slutligen omvandlas till ljuvliga ljudvågor i förstärkaren!

vinylnålDet roligaste med vinylskivan var nog omslagen, med ett format på 31 X 31 cm lades det ofta ned avsevärd tid i skapandet av omslag. Så när du införskaffade en vinylskiva så fick du, förutom musik, även ett stycke konst på köpet. I och med att det krävde ett visst jobb att hoppa mellan ”plattans” olika spår så upplevde jag att helhetslyssningen var mer koncentrerat. ”Nu skall jag inte göra något annat i 30 minuter än att lyssna på musik”, typ.

Avslutar detta inlägg med ett mästerligt omslag från Iron Maiden! (Gruppen hade i början av sin karriär sanslöst snygga omslag som man nästan kunde drunkna i.)

iron maiden run to the hills

getdsgn 2

Kommentarer inaktiverade.