Därför är inte Pluto en planet längre

Publicerat: 15 april, 2014 i Vetenskap
Etiketter:, , ,

När jag gick i skolan fick vi lära oss att solsystem innehöll nio planeter, de fyra stenplaneterna närmast solen, sedan de fyra gasjättarna och längst bort mini/isplaneten Pluto. År 2006 ändrades dock detta, Pluto blev omklassificerad till en dvärgplanet och vips var solsystemet en planet fattigare.

pluto storlek

Anledningen till till omklassificeringen hette Eris, en planet som upptäcktes 2005 och var större än Pluto. Redan 2004 hade man även upptäckt Haumea som var lite mindre än Pluto. Problemet som astronomerna världen över nu ställdes inför var att man anade att det fanns ytterligare planeter i utkanten av solsystemet. I värsta fall hade vi snart ett solsystem som innehöll 12-14 planeter.

Så för att råda bot på planetinflationen lanserades 2006 begreppet dvärgplanet och enligt definitionen är en en dvärgplanet följande:

En himlakropp som ligger i en bana runt solen och som har tillräckligt stor massa för att gravitationen skall göra den rund. (Dessa kriterier uppfyller alla planeter runt solen). Det som skiljer dvärgplaneterna från de vanliga är det sista kriteriet; att planeten skall ha rensat bort alla  asteroidliknande himlakroppar i sin egen omloppsbana. (Vilket inte varken Pluto, Erois ellet de ytterligare 3 dvärgplaneterna man hittills har upptäckt har lyckats med).

pluto

Det här är faktiskt den bästa bilden vi har av hur Pluto ser ut. Avståndet till Pluto är så oerhört lång borta,  och dvärgplaneten är så liten samtidigt som solens ljus är så svagt där ute att det faktiskt inte blir bättre. Fast 2015 kommer en rymdsond på besök, den har då färdats i nio år för att nå fram! Jisses vad coolt det kommer att bli när de första bra bilderna når jorden!

getdsgn 2

Kommentarer inaktiverade.