Plattityder!

Publicerat: 20 maj, 2014 i Samhällskunskap
Etiketter:, ,

Så här i EU-vals tider möts vi av politiska budskap vart vi än vänder oss. Det intressanta i sammanhanget är hur lite valaffischerna egentligen säger. Det mesta handlar om plattityder, det vill säga att budskapen är så allmänna att klichéartade att det är svårt att finna någon som inte håller med i dem. Finns det exempelvis något parti som går till val på att minska sysselsättningen? För att visa hur intetsägande partiernas EU-val affischer är tog jag mig friheten att leka runt med några av dem i Photoshop.

socialdemokraterna eu val 2014

Först ut är Socialdemokraterna. Eftersom inget parti någonsin skulle gå till val med ovanstående affisch får sossarna fem plattityder av fem möjliga!

Moderaterna eu val 2014

Moderaterna! Det intressant med Moderaternas affisch var att mina ändringar faktiskt fick den att framstå som en valaffisch framtagen av ett populistiskt högerparti, exempelvis Sverigedemokraterna. Så denna affisch får tre av fem plattityder! (Även om jag har svårt att tro att SD faktiskt skulle gå till val med denna slogan, but when pigs fly osv.)

folkpartiet eu val 2014

Folkpartiet! Inte heller Folkpartiet har lyckats speciellt bra med sina valaffischer. Det skulle i och för sig nästan vara roligt med denna affisch men fem av fem plattityder.

vänsterpartiet eu val 2014

Vänsterpartiet!  Denna poster blev i och för sig lite bättre i början men slutade med ett budskap som ingen ställer sig bakom. På grund av det tvetydiga budskapet så klarar sig Vänsterpartiet med tre plattityder av fem möjliga.

sverigedemokraterna eu val 2014

Sverigedemokraterna! Sverigedemokraternas affisch blev faktiskt bättre och mer korrekt när jag gjorde om den. Jag vet i ärlighetens namn om det är något eftersträvansvärt. Men originalaffischen får ändå fem av fem plattityder.

Även de andra partiernas affischer innehöll plattityder, men det finns en gräns för hur mycket photoshoppningstid jag orkar investera för att klargöra poängen att partiernas EU-val affischer egentligen inte innehåller någon som helst nyttig eller originell information.

Snart är det riksdagsval….

getdsgn 2

kommentarer
  1. […] än i verkligheten. Vitt säljer. Men även inom politiken är det vitt och fräscht som gäller. Valaffischerna inför valet till EU-parlamentet är en tävling om vilket parti som kan framställa sin kandidat […]