Maxim och Gatling.

Publicerat: 23 juli, 2014 i Historia
Etiketter:, , , ,

En av krigshistoriens mest avgörande uppfinningar var kulsprutan. Inom loppet av några år på 1800-talet ökade den dödliga kraften som en soldat kunde uppbringar med flera 100 procent. Följderna i förlorade människoliv blev såklart katastrofala.

Skjutvapen introducerades på slagfälten under 1200-talet men fram till 1800-talet var dessa relativt omständiga att ladda vilket medförde att de egentligen inte var mycket effektivare än pilbågar. Exempelvis så kunde en väl drillad soldat avfyra mellan 3-4 muskötkulor under 1 minut. De bakladdade gevären som följde musköten kunde i händerna på en expert avlossa 30 kulor i minuten. Allt detta skulle förändras med kulsprutan.

Maxin och Gatling

Hiram Maxim och Richard Gatling

År 1862 uppfann läkaren Richard J. Gatling den första, handvevade, kulsprutan. Gatling tänkte att hans uppfinning skulle vara så effektiv att den skulle spara liv (det gick si sådär med den idén). Gatlingkulsprutan kunde avfyra 200 kulor i minuten. Ett exempel på det nya vapnets effektivitet var när två Gatlingkulsprutor mejade ner 473 Zulukrigare inom en radie av 450 meter från dem. Men det skulle bli värre.

gatling

Gatling kulsprutan

1881 förfinade Hiram Maxin Gatlingkulsprutan och gjorde den helautomatisk, nu kunde en ensam skytt avfyra 666 kulor i minuten. Följderna på slagfältet blev såklart katastrofala. En enda skytt klarade nu av att döda en hel grupp med människor som stormade mot honom. Den brittiska militären var inledningsvis föga intresserade av detta ogentlemannamässiga sättet att strida på, så Maxin sålde sin uppfinning till tyskarna. När det första världskriget bröt ut tillverkade tyskarna 500 Maximkulsprutor i månaden medan britterna endast producerade 400 om året. Tyskarna likställde en kulspruteskytts effektivitet med 80 vanliga, gevärsutrustade soldater. Att första världskriget blev en slakt utan tidigare like i krigshistorien berodde, kanske främst, på kulsprutan.

Maxim

Maxim kulsprutan

Tänk om människan kunde använda sin uppfinningsrikedom till andra saker än att klura ut nya sätt att ta livet av varandra? Det är vid sådana tillfällen som jag tvivlar på att vår art är så smart som vi försöker påskina.

getdsgn 2

Kommentarer inaktiverade.