Ketchupeffekten!

Publicerat: 23 september, 2014 i Vetenskap
Etiketter:,

Anledningen till att det är så svårt att dosera ketchup från en glasflaska beror på dess interna motstånd mot flöden (eller viskositet som det heter med ett finare ord).

Ketchupens egenskaper skiljer sig avsevärt från vatten (trots att båda är vätskor). I ”orört” tillstånd rör sig knappt ketchupen när flaskan vänds upp och ned. När du sedan tillsätter kraft så minskas viskositeten. Ibland sker denna förändring snabbare än vad som var planerat vilket leder till en ”allt-eller-inget” effekt.

ketchup

Just denna egenskap, det vill säga att allt kommer på en gång har givit namn åt den så kallade ketchupeffekten. termen använd för att beskriva när förändringar går väldigt snabbt. Exempelvis så harvade en hel del alternativa rockband runt i undergroundscenen i början av 1990-talet. Sedan släppte Nirvana Smells like teen spirit och inom loppet av några månader var grungevågen född, massvis av de ”små banden” fick nu skivkontrakt och blev stora.
Ketchupeffekten.

getdsgn 3

Annonser

Kommentarer inaktiverade.