Därför suger måndagar…

Publicerat: 27 november, 2014 i Vetenskap
Etiketter:,

Ok, idag är det torsdag men 52 gånger per/år infaller veckans vidrigaste dag, måndagen. Den underbara sidan Mental Floss har listat flera vetenskapliga orsaker till att måndagar faktiskt suger på riktigt:

måndagskänslan

1. Rubbad dygnsrytm. Extremt få människor har samma dygnsrytm på veckorna och helgerna. Om du exempelvis sover till kl 12 på söndagen och  på måndagen är tvungen att gå upp kl 06 är det bäddat för trubbel. Att du är trött på måndagen är alltså fullständigt logiskt. 

2. Snabba förändringar. Att måndagen suger mer än exempelvis tisdagen (även fast dina arbetsuppgifter inte skiljer sig åt) beror på den stora förändringen i söndagens slappande jämfört med måndagens arbete.

hata måndag

3. Sämre självkänsla och hälsa. Ett inte helt ovanligt scenario är att många både dricker och äter saker på helgerna som ur ett långsiktigt perspektiv inte är speciellt hälsosamt. Så har du druckit öl och käkat snabbmat kommer din kropp vara i såväl sämre fysiskt som psykiskt skick. Rent statistiskt är det även större risk att du drabbas av hjärtinfarkt på måndagar än någon annan av veckans dagar.

4. Jobbavsky. Enligt en amerikans undersökning så avskyr hela 70 procent sina arbeten. Om du efter helgen upplever att du går tillbaka till ett meningslöst och innehållslöst jobb är det kanske inte så konstigt att måndagen känns extra jobbig.

getdsgn 2

Kommentarer inaktiverade.