Pesten!

Publicerat: 16 december, 2014 i Historia, Vetenskap

Pesten tycks ha varit gånga tiders motsvarighet till Ebola eller svininfluensa. När den slog till kunde så många som 30 procent av befolkningen duka under. 

pest

”Har ni fest?” ”Nä, vi har pest!”

Själva begreppet pest är i sig rätt luddigt och rent historisk användes det ofta för diverse infektionssjukdomar med stor spridning och dödlighet. Den riktiga pesten orsakas dock av en bakterie som ofta finns hos gnagare och som kan spridas till människor via loppor. Vanliga pestsorter som under människans historia har skördat många offer är:

Böldpest. Gav feber, frossa, diarre, kräkningar och bölder i armhålor och ljumskar. Dödligheten var mellan 30 – 90 procent.

Lungpest. Gav  samma symptom som ovan fast istället för bölder fick den drabbade andnöd och bröstsmärtor. Lungpesten var som en lunginflammation med pestbakterier. Dödligheten var upp emot 90 procent.

Blodpest. Även denna form av pest gav samma generella symptom som tidigare men med skillnaden att blodet invaderades av pestbakterier vilket ledde till blodförgiftning. Dödlighet cirka 90 procent.

Idag har pesten som massmördare spelat ut sin roll i och med att det finns antibiotika som rår på pestbakterien Yersinia Pestis. Sista gången pesten drabbade Sverige var mellan åren 1710-1713 då Skåne där vissa socknar blev så hårt drabbade att mellan 30 – 75 procent av invånarna avled.

getdsgn 3

 

Kommentarer inaktiverade.