Därför blir vi allergiska…

Publicerat: 24 februari, 2015 i Vetenskap
Etiketter:, ,

Anledningen till att vissa personer inte tål att äta exempelvis jordnötter beror på att de blivit överkänsliga mot vissa ämnen (i fackspråk används uttrycket allergener).

allergierDet som händer när en individ blir allergisk mot ett ämne är att den missuppfattar exempelvis skaldjur som något farligt. För att försvara sig mot det påstådda angreppet försvara sig kroppen med inflammatorisk reaktion. När det är riktigt illa börjar även allergenerna att rekrytera nya celler till försvaret vilket leder till att nya och kraftigare rektioner följer.

Man räknar med att cirka 15 procent av Sveriges befolkning är allergisk mot något livsmedel. De vanligaste överkänsligheten är komjölk, ägg, björkpollen och katt.  Det finns även mycket ovanliga allergier som vatten, värme, kyla och träning. De tre farligaste allergierna som ger sådan kraftig reaktion att det kan leda till döden är jordnötter, getingstick och skaldjur/fisk.

getdsgn 3

Annonser

Kommentarer inaktiverade.