Oj, vad stor den är!

Publicerat: 29 maj, 2015 i Vetenskap
Etiketter:

Även om vi skulle lyckas skapa en farkost som var sinnessjukt mycket snabbare än de rymdfarkoster som existerar idag (28 000 km/h) skulle vi ändå aldrig lyckas att färdas till universums yttersta gräns. Anledningen till detta är att universum fortfarande utvidgas med en betydligt större hastighet än vi kan färdas i.

Om vi bortser från att universum expanderar och leker med tanken att vi lyckas konstruera ett skepp som kan ta sig fram i 140 000 km/h skulle en sådan resa (till universum utkant) ta 75 000 miljarder år att genomföra! (Och då har universum bara existerat i 15 miljarder år.)

1149-jd galaxy

Galaxen 1149-jd galaxen. Den är 13,5 miljarder ljusår bort. När det ljus vi idag ser från 1149-jd börjades färdas till oss så fanns inte ens vår egen sol.

 

Så vad har vi lärt oss av detta? Vi är inte ens en myra i globen eller ett dammkorn i kosmos. Vi bor på en lite planet i utkanten av vår galax (vintergatan) och när vi har lyckas utrota oss själva med miljöförstöring och krig kommer vårt enda arv vara rymdsonderna Voyager 1 och 2 som är på väg ut i vår galax.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.