Att dö på Mars!

Publicerat: 2 juni, 2015 i Vetenskap
Etiketter:, ,

I en mycket intressant artikel i Populair Science listas olika sätt som vi kommer att dö på när vi väl beslutar oss för att skicka människor till Mars (vilket i dagsläget tycks vara någon gång på 2030-talet).

Kraschlandning. Nära två tredjedelar av alla försök att landa på mars har slutat i fiasko. Det svåraste med att ta mark på Mars är att dessa atmosfär är 100 gånger mindre tät än jordens. Detta resulterar i att exempelvis fallskärmar inte alls har samma effekt som här på jorden. Man kan inte heller använda samma metoder som när man landar på månen (som helt saknar atmosfär).

Kyla. Det är kallt på den röda planeten, jäkligt kallt faktiskt (mellan minus 65 – minus 175). Vi är visserligen vana att arbeta i kalla miljöer (exempelvis ISS och månen) men om värmeväxlingen inte fungerar när vi är på Mars är det kört.

TwnPks_RkGdn_left_med

Din utsikt för resten av ditt liv (om du åker till Mars).

 

Svält. Mars ligger som bekant på minst ett halvårs avstånd från jorden, så för att människor skall klara sig så krävs det dels att de blir vegetarianer och dels att de kan odla mat själva. Flera förståsigpåare är extremt kritiska till att de växthus som föreslås supporta de framtida kolonisatörerna kommer att genererar tillräckligt med mat. Vissa beräkningar har visat att det endast kommer räcka till mat för halva styrkan (vilket iofs gör att 50 procent kommer att få äta kött nån gång under vistelsen).

 

Kommentarer inaktiverade.