En full urinblåsa…

Publicerat: 24 september, 2015 i Vetenskap
Etiketter:,

…kan faktiskt vara skillnaden som avgör om du lyckas ljuga framgångsrikt eller inte. Åtminstone enligt forskare som snart kommer att presentera sina resultat i tidskriften Consciouness and Cognition.

Det är faktiskt nästan alltid bekvämare och lättare att tala sanning än att ljuga. Lögnen kräver koncentration och självkontroll och förmågan att tänka logiskt i flera led.

X: ”Varför är du sen?”
Y: ”Det hade skett en bilolycka så att bussen fick vänta”
X: ”Oj, var den allvarlig?”
Y: ”Jo det kom ambulans och sånt”
X: ”Konstigt att det inte står något i tidningen eller på FB om den…”
Y: ”jo men nu var det så att…”

power-of-pee

Anledningen till att en lögn är svår beror på mängden av information vi måste ha koll på för att den skall bli övertygande. Väldigt ofta måste vi lägga till flera lögner till ursprungslögnen för att den rent logiskt skall hålla ihop. Och det är nu den fulla blåsan kommer in!

I tester ljög personer med full urinblåsa såväl mer övertygande som mer komplext. Anledningen till detta är vad som på engelska kallas för ”The inhibitory spill over effect” som går ut på följande: Om du redan använder en stor dos av självkontroll (att inte kissa på sig) kommer du ha lättare för självkontroll på andra områden. Och självkontroll är nödvändigt för att en lögn skall bli framgångsrik.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.