Jag är ingen skurk

Publicerat: 17 november, 2015 i Historia
Etiketter:, ,

Idag är det exakt 42 år sedan som den amerikanske presidenten Richard Nixon förklarade för miljontals TV-tittare att han inte var en skurk.

Bakgrunden till att världens mäktigaste man var tvungen att förklara sitt handlande för det amerikanska folket var den så kallade Watergateskandalen. I juni 1972 hade fem män blivit ertappade när de gjorde inbrott i det demokratiska partiets högkvarter ( i Watergatebyggnanden i Washington). Ganska snart blev det klart att det inte var något vanligt inbrott det handlade om utan att högt uppsatta inom det republikanska partiet kände till det politiska spioneriet.

Vid de undersökningar som gjordes 1973 framkom att president Nixon antagligen inte hade haft kännedom om eller beordrat de olagliga besöken hos sina politiska motståndare. Däremot visade det att han hade beordrat att sopa igen alla spår och på så sätt försvårat utredningen. Som en följd av dessa avslöjanden valde Nixon, som ende president i U.S.A:s historia att avgå i förtid.

”Jag är inte skurk talet” hölls den 17 november 1973 då Nixon blev utfrågad av media.

 

 

kommentarer
  1. samuel larsson skriver:

    Hej Staffan. Lite om pedagogist tänkande. Tack vara du totalt ignorera min åsikt om en av dina artiklar. Så kommer jag tyvärr inte läsa dina artiklar i fortsättningen. Så funkar det när man ignorerar människor. Och jag har jobbat med barn som har adhd, och jag såg dagligen hur ledsna dom blev när, folk ignorera dom pga att dom va annorlunda. Så nästa som har synpunkter på det du vill ha fram. Svara dom! Antingen på det ena eller andra viset. Annars kan du gå miste om massa intressanta saker människor har att lära ut :). Och om du skiter i detta kommer jag helt sluta följa dig genom min mail. För jag har mycket annat att intressera mig med än någon som bara tänka enkelspårigt. Kommer dock tycka det är trist, för du har många intressanta synpunkter

    Skickat från min Samsung Galaxy-smartphone.