Julius Caesars sista dag…

Publicerat: 15 mars, 2016 i Historia
Etiketter:,

…skedde faktisk för 2060 år sedan idag.

Den 15 mars år 44 före Kristi vaknade Caesar för sista gången i sitt liv. Antagligen tänkte han inte på det när han steg upp (för hur många av oss kommer att veta att det är vår sista dag när den tiden är kommen?). Kanske var hans tankar upptagna med planeringen av det krig som nalkades? Vi vet att Caesar planerade att lämna huvudstaden den 18:e och att han hade utsett lojala medlemmar ur sin arme till att styra staden medan han var vid fronten. Kanske tänkte han på motsättningarna i den romerska senaten. Många av dess medlemmar ogillade honom och genom att inte ens vara närvarande utan att styra via ombud (som han nu tänkte göra) så ökade inte hans popularitet.

När Julius kom till senaten den dagen fick han en skriftlig varning om att ett mordförsök planerades. Tyvärr lästa han aldrig meddelandet. Varför är oklart, men det kan helt enkelt vara så att han inte hade tid. ”Jag läser det senare”, ni vet den där tanken och handlingen som vi alla gör. Vi alla som tror att våra liv kommer att fortsätta och att det finns mer tid.

Väl inne i senaten blev Caesar omringad av dolkförsedda senatorer. Enligt historiska källor så var det Servillus Casca som utdelade det första hugget. Detta initerade de andra att gå lös på kejsarens huvud med sina stickvapen. Som en avslutning stack Marcus Brutus honom i skrevet med sin dolk. (Brutus mamma var Caesars älskarinna och han såg på honom som sin son.) Denna handling fick den nu döende kejsaren att yttra, de nu så berömda orden ”Även du, min son?”

murder_julian_cesar_b

Helt klart en dålig dag….

 

Kommentarer inaktiverade.