Världens snabbaste farkost!

Publicerat: 16 maj, 2016 i Vetenskap
Etiketter:, , , ,

Snart kommer rymdsonden Juno att bli det snabbaste objektet som någonsin har konstruerats av människan. Med en hastighet av 4 mil i sekunden skulle den avverka sträckan mellan Stockholm och New York på drygt 10 minuter och 50 sekunder. En tripp som med reguljärt flyg tar över 8 timmar!

Juno sköts upp 2011 och planerna är att hon skall gå in i omloppsbana runt Jupiter under 2016. Anledningen till att sonden uppnår sådan sinnessjuk hastighet är att man har använt jorden som gravitationsslunga och på så sätt ökat farten. Nu kanske någon läsare tänker ”-Varför använder vi inte gravitationsslunga när vi exempelvis planerar att skicka människor till Mars?”. Orsaken till detta är att det är en procedur som tar många år, man behöver färdas omvägar för att kunna runda planeter och få extra skjuts. Då rymden är full med saker som är negativa för människan som radioaktivitet och tyngdlöshet strävar Nasa att få människor framme så snabbt som möjligt (även om det inte är det mest bränslesnåla alternativet).

575571main_Juno20110727-3-43_946-710

Junos färd till Jupiter. Som bilden visar färdades Juno först bortom Mars för att sedan återvända till jorden för att använda den som gravitationsslunga.

 

Kommentarer inaktiverade.